Aby sprawnie wypiekać smaczne produkty, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Jakie jest niezbędne, nowoczesne wyposażenie piekarni?

Podstawową rzeczą jest dobry piec. Istnieje kilka typów pieców piekarniczych. Piec konwekcyjny składa się z komory (jest ona wyposażona w termoobieg i system grzewczy) oraz z układu nawilżającego. Piec konwekcyjno-parowy posiada dodatkowo funkcję naparowywania komory. Piec obrotowy używany jest do niewielkich rozmiarów wypieków. Piec taśmowy wyróżnia się brakiem przerw w produkcji oraz wysoką wydajnością.
Ważnym elementem wyposażenia piekarni jest również mocna, wytrzymała miesiarka, czyli potocznie zwany mikser. Pomaga to uniknąć ręcznego wyrabiania ciasta, które jest całkowicie niewydajne.

Niezbędne będą tu również przyrządy do formowania ciasta, takie jak: dzielarko-zaokrąglarka, wagodzielarka, wydłużarka. Dzielarko-zaokrąglarka służy do dzielenia ciast na kawałki o jednakowej wielkości. Wagodzielarka waży kęsy ciasta i zapewnia jednakową gramaturę każdego bochenka chleba. Natomiast wydłużarka formuje kęsy ciasta nadając im pożądany kształt.

Kolejną rzeczą potrzebną w piekarni są krajalnice. W dzisiejszych czasach większość klientów chętniej wybiera chleb, który został już wcześniej profesjonalnie pokrojony. Pokrojony chleb trzeba również spakować, do czego służy maszyna zwana pakowarką lub pakowaczką, która owija pieczywo specjalną folią termokurczliwą i zasklepia ją poprzez podgrzanie.

Możemy również postawić na konserwatywne metody wypiekania chleba, wtedy nie wszystkie z wyżej wymienionych sprzętów będą nam potrzebne. Wiąże się to z niższymi kosztami, ale również z niższą wydajnością. To, na co postawimy, zależy od nas.

Zapoznaj się z ofertą sklepu internetowego Klimont, który w swojej ofercie ma kompletne wyposażenie sklepu takiego jak piekarnia, cukiernia, sklep spożywczy, itd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 5 =