Technologia 3D od czasu jej upowszechnienia rozwija się w niezwykłym tempie. Zdążyliśmy już przyzwyczaić się do myśli, że dzięki niej zwykli użytkownicy są w stanie stworzyć w zaciszu domowym przedmioty dostępne do tej pory wyłącznie w sklepach. Także w dziedzinie medycyny ta technologia doprowadziła do prawdziwej rewolucji, pozwalając poprzez drukowanie sztucznych narządów na ratowanie życia ludzkiego. Mimo to pewnym zaskoczeniem może być odkrycie, że technologia ta nadaje się także do zastosowania w kuchni. Myśl o jedzeniu czegoś co przeszło przez wnętrze drukarki 3D może budzić pewien opór. Czy rzeczywiście jest się czego bać i rezygnować z wygody? Trudno się oprzeć możliwości bezproblemowego i szybkiego przygotowywania produktów takich jak lody na patyku, pizze, ciastka na Wielkanoc, czy produkty z czekolady.
Rozmaite analizy wskazują, że z roku na rok rynek drukarek 3D będzie się rozwijał w imponującym tempie. Oczywiście wciąż jest za wcześnie, aby mogły się one zacząć zadomawiać pod naszymi strzechami ze względu na ciągle stosunkowo wysoką cenę. Jednak dla firm – czy to zajmujących się przygotowaniem jedzenia na wynos, czy też dla restauracji – nie jest to już szczególnie wysoki wydatek. Tego typu inwestycja znacznie ułatwia pracę nad posiłkami. Nie jest w stanie zastąpić człowieka, czy zwyczajne urządzenia kuchenne na wszystkich etapach gotowania, lub pieczenia, ale znacznie skróci czas wykonywania tego co już wchodzi w zakres jej możliwości. Co więcej drukarka 3D może wykazać się niezwykłą precyzją – taką której nawet najlepszy cukiernik nie zdołałby osiągnąć. Przykładem mogą być w tym wypadku bardzo szczegółowe nadruki na słodyczach – co można zobaczyć pod tym linkiem – https://www.cukierniareklamowa.pl/pl/c/Czekoladki-z-nadrukiem/28.
To właśnie ta precyzja jaką oferuje druk 3D jest największą zaletą tej technologii. Na pewno docenią ją cukiernicy o zamiłowaniu do artyzmu. Dzięki drukarce dostają oni do rąk narzędzie, które pozwala w stosunkowo łatwy sposób tworzyć wymarzony design dla tworzonych przez siebie słodyczy. Mandale, fraktale, loga, czy szczegółowe obrazy mogą oni teraz drukować zupełnie bez żadnego problemu. Podobnie z nadawaniem swoim produktom odpowiednich kształtów – drukarka 3D pozwala na skalę masową produkować słodycze o skomplikowanym kształcie, zaprojektowanym wcześniej przez cukiernika-artystę. Dzięki maszynie można być pewnym, że produkt będzie wyglądał dokładnie jak go zaplanowaliśmy.