Owoce egzotyczne często pojawiają się na stołach, nie tylko w formie deseru, ale także jako składniki dań głównych. Niewielu ludzi zdaje sobie jednak sprawę z dobroczynnych właściwości oryginalnego z wyglądu i spożywanego raczej okazjonalnie owocu, jakim jest ananas. Ten słodki przysmak nie gości zbyt często w kuchni, a jego walory smakowe doceniają tylko nieliczni. Tymczasem warto wprowadzić go do swojej diety, bo jak żaden inny owoc posiada wiele zdrowotnych właściwości, odgrywających istotną rolę dla organizmu.
Ananas to bardzo urodziwy i atrakcyjnie wyglądający owoc, który kusi do zjedzenia ukrytej pod grubą skórką zawartości. Nie należy on do smakołyków często kupowanych, bo obieranie i krojenie go może sprawić nieco trudności. Jednak warto poświęcić odrobinę czasu na rozkrojenie i wydobycie cennego środka tego owocu, bo jest on wyjątkowo zdrowy dla ludzi. Spożywanie go z pewnością docenią sportowcy i osoby pracujące fizycznie, bowiem doskonale zwalcza on stany zapalne stawów czy mięśni. Zdrowotne właściwości ananasa sprawiają,że jest on skuteczny w leczeniu ran, tych ciętych, jak i pooperacyjnych czy po oparzeniach. Ananas jest przysmakiem, który ze względu na swoją niską kaloryczność powinien być wprowadzony do diety osób zmagających się z nadwagą, śmiało można go spożywać i nie martwić się o przyrost kalorii. Nieocenioną właściwością tego owocu jest jego dobroczynny wpływ na odporność, bo zawiera on mnóstwo witaminy C, przez co powinien być regularnie zjadany jesienią i zimą, gdy organizm narażony jest na przewlekłe infekcje i przeziębienia. Ananas jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zapobiegającym chorobom nowotworowym, a zawarty w nim błonnik wspomaga pracę jelit i układu trawiennego. Warto, by często gościł na stołach, bo rewelacyjnie wpływa na cały organizm człowieka.