Owoce egzotyczne często pojawiają się na stołach, nie tylko w formie deseru, ale także jako składniki dań głównych. Niewielu ludzi zdaje sobie jednak sprawę z dobroczynnych właściwości oryginalnego z wyglądu i spożywanego raczej okazjonalnie owocu, jakim jest ananas. Ten słodki przysmak nie gości zbyt często w kuchni, a jego walory smakowe doceniają tylko nieliczni. Tymczasem warto wprowadzić go do swojej diety, bo jak żaden inny owoc posiada wiele zdrowotnych właściwości, odgrywających istotną rolę dla organizmu.

Niezły z niego ananas…

Ananas to bardzo urodziwy i atrakcyjnie wyglądający owoc, który kusi do zjedzenia ukrytej pod grubą skórką zawartości. Nie należy on do smakołyków często kupowanych, bo obieranie i krojenie go może sprawić nieco trudności. Jednak warto poświęcić odrobinę czasu na rozkrojenie i wydobycie cennego środka tego owocu, bo jest on wyjątkowo zdrowy dla ludzi. Spożywanie go z pewnością docenią sportowcy i osoby pracujące fizycznie, bowiem doskonale zwalcza on stany zapalne stawów czy mięśni. Zdrowotne właściwości ananasa sprawiają,że jest on skuteczny w leczeniu ran, tych ciętych, jak i pooperacyjnych czy po oparzeniach. Ananas jest przysmakiem, który ze względu na swoją niską kaloryczność powinien być wprowadzony do diety osób zmagających się z nadwagą, śmiało można go spożywać i nie martwić się o przyrost kalorii. Nieocenioną właściwością tego owocu jest jego dobroczynny wpływ na odporność, bo zawiera on mnóstwo witaminy C, przez co powinien być regularnie zjadany jesienią i zimą, gdy organizm narażony jest na przewlekłe infekcje i przeziębienia. Ananas jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zapobiegającym chorobom nowotworowym, a zawarty w nim błonnik wspomaga pracę jelit i układu trawiennego. Warto, by często gościł na stołach, bo rewelacyjnie wpływa na cały organizm człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − sześć =