Stal to jeden z najczęściej wykorzystywanych materiałów w przemyśle. Stosuje się go do produkcji wielu elementów i części. Poza tym stanowi często podstawę różnorodnych konstrukcji, takich jak chociażby hale. Jest ona powszechna głównie ze względu na swoją wytrzymałość i inne pozytywne cechy. Pomimo tego, że jest naturalnie odporna na uszkodzenia mechaniczne, poddaje się ją dodatkowym procesom, których celem jest jej wzmocnienie. Mowa przede wszystkim o hartowaniu, które dzieli się na co najmniej kilka rodzajów. Dzięki hartowaniu stal staje się jeszcze bardziej wytrzymała, a pozwala rozszerzyć jej zastosowanie i zapewnić trwałość rozmaitych maszyn oraz konstrukcji. Jak realizowane jest hartowanie i na jakie rodzaje się je rozróżnia?

Co warto wiedzieć o hartowaniu stali?

Obecnie wykorzystuje się głównie 4 sposoby hartowania stali. Jest to hartowanie zwykłe, czyli objętościowe, skupiające się na szybkim chłodzeniu materiału, hartowanie stopniowe, w którym chłodzenie stali jest wielostopniowe i odbywa się z użyciem różnych substancji, hartowanie izometryczne, przeprowadzany bez tzw. przemiany martenzytycznej, a także hartowanie powierzchniowe polegające wyłącznie na nagrzaniu powierzchni materiału. Warto także wiedzieć, że w ramach hartowania powierzchniowego może nastąpić hartowanie płomieniowe, indukcyjne, laserowe, czy też kąpielowe. Każda z tych technik pozwala osiągać określone, często nieco inne efekty, ale zawsze zasadniczym celem każdego hartowania jest po prostu wzmocnienie stali. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 7 =