Kuchnia koreańska charakteryzuje się tym, że jest stosunkowo prosta, a jednocześnie niezwykle smaczna. Większość potraw przyrządza się z zaledwie kilku składników, ale są to zazwyczaj produkty bardzo wysokiej jakości i o niskiej zawartości tłuszczu. Mamy tutaj do czynienia m.in. z pikantnymi przyprawami, kolorowymi i zdrowymi warzywami, egzotycznymi rybami, wodorostami, ryżem oraz tofu (wysokobiałkowym serem sojowym). Poniżej zostanie przedstawionych kilka dań, których powinna skosztować każda osoba pragnąca nieco bliżej poznać kuchnię koreańską. 

Sztandarowe przepisy

Podstawowa potrawa kuchni koreańskiej to bulgogi, czyli wołowina pokrojona w cienkie plastry, zamarynowana w sosie sojowo-sezamowym z dodatkiem czosnku, cukru, soli, cebuli i papryczek, a następnie delikatnie obsmażona na grillu. Może być jedzona sama lub w towarzystwie frytek albo sałatek. Kolejnym bardzo znanym daniem jest bibimbap – ryż ze świeżymi i kiszonymi warzywami, różnymi rodzajami mięsa, jajkiem oraz krewetkami (ewentualnie innymi owocami morza), przyprawiony dla smaku ostrą pastą z papryczek chili. Całość podaje się przeważnie w gorącej misie wykonanej z kamienia.

Na uwagę zasługuje ponadto kimchi, które zajmuje szczególne miejsce w sercach większości Koreańczyków. Najczęściej robi się je ze sfermentowanej kapusty pekińskiej, rzodkwi, sardeli, imbiru, chilli, czosnku, solonych krewetek, musztardy i soli morskiej. Oczywiście są różne wariacje – przyjmuje się, że istnieje nawet 100 odmian tej specyficznej potrawy. Z pewnością warto też spróbować deser hoeddeok. Jest to rodzaj naleśników wypełnionych nadzieniem z miodu, cynamonu oraz drobnych orzeszków ziemnych. Z dokładnymi przepisami na wymienione powyżej dania zapoznamy się m.in. na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia/kuchnia-koreanska/.

Potrawy nieco mniej znane, ale równie smaczne

Osoby rozpoczynające swoją przygodę z kuchnią koreańską powinny również koniecznie skosztować samgyetang, czyli lekkiego rosołu wykazującego właściwości lecznicze. Gotuje się go z młodego kurczaka nafaszerowanego żeń-szeniem, daktylami, kasztanami, czosnkiem, jujubą i zwykłym ryżem. Od pozostałych zup z omawianego kraju wyróżnia się ona niemal całkowitym brakiem ostrości.

Inne polecane dania z tego zakątku świata to m.in.:

– kkori gomtang – rozgrzewająca zupa na ogonach wołowych, idealna do spożycia bezpośrednio po imprezie

– hoe – cieniutko pokrojona surowa ryba, podawana z owocami morza; zawija się ją w liście sałaty i macza w pikantnym sosie

– nakji cottage jim – gulasz z mięsa krabowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 5 =