W diecie często promuje się modę na określone tłuszcze. Przez wiele lat polecano stosowanie oliwy z oliwek, natomiast w ostatnim czasie chętnie promuje się olej kokosowy. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że prawdziwe skarby posiadamy na rodzinnym stole. Mowa tutaj o oleju lnianym oraz oleju z czarnuszki z których korzystali nasi przodkowie. Oleje te posiadają wspaniałe właściwości odżywcze, dostarczające witamin i drogocennych kwasów omega, które stanowią olbrzymie wsparcie dla prawidłowych procesów życiowych naszego organizmu.

Olej lniany – skarbnica kwasów omega

Olej lniany tłoczony jest na zimno i na zimno powinien być spożywany. W skład tłuszczu oleju lnianego wchodzą kwasy omega-3 i omega-6 przyczyniając się do obniżenia złego cholesterolu. Kwasy omega-3 są bardzo pomocne w chorobie miażdżycowej oraz w chorobach układu krążenia. Kwasy wielonienasycone są budulcem ścian komórek naszego ciała, stymulują procesy życiowe, regulują ciśnienie krwi, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, oddechowego, narządów rozrodczych, wpływają na stan skóry. Witamina E występująca w oleju lnianym poprawia stan naszej skóry oraz wpływa na na funkcjonowanie układu krążenia. Olej lniany powinniśmy spożywać na zimno jako dodatek do sałatek lub polewając już przygotowane potrawy. Można go również stosować zewnętrznie gdyż dobrze regeneruje naskórek i włosy

Olej z czarnuszki – „złoto faraonów” na piękną skórę i nie tylko

Olej z czarnuszki znany był już w starożytnym Egipcie jako doskonały kosmetyk na różnego rodzaju problemy skórne. Szczególnie poleca się go cerom tłustym, trądzikowym, mieszanym poprzez jego działanie antybakteryjne, odmładzające i wygładzające. Doskonale też działa jako maska na włosy. Olej z czarnuszki wspomaga odporność organizmu, łagodzi alergię, obniża ciśnienie krwi, chroni serce, wątrobę, pomaga przy problemach z żołądkiem, przyspiesza gojenie ran a przede wszystkim ma olbrzymie działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Olej z czarnuszki można kupić w wielu sklepach internetowych np. https://olejarnia-gaja.pl/olej-z-czarnuszki/, Należy spożywać na zimno jako dodatek do sałatek i sosów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 3 =