Z roku na rok coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, ryb i innych produktów odzwierzęcych – np. jajek kurzych, mleka, jogurtów czy nawet miodu pszczelego. Taka dieta określana jest mianem wegańskiej. Jej popularność powoduje, że na mapie polskich miast jak grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które serwują potrawy bazujące na roślinach i zbożach. Doskonałym przykładem jest choćby ten lokal działający w Gdańsku, dostępny pod adresem https://pracowniababette.pl/.
W wegańskich lokalach gastronomicznych oferuje się klientom przede wszystkim pożywne, aromatyczne zupy typu krem z dyni, brokułów, pieczarek, kalafiorów, szparagów, kukurydzy czy zielonego groszku. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne. Zazwyczaj kelner podaje takie danie z chrupiącymi grzankami albo kluseczkami. Drugą kategorię powszechnie serwowanych potraw stanowią lekkie sałatki warzywne z dodatkiem tofu, awokado, nasion ciecierzycy, sosu orzechowego bądź oliwy z oliwek. Na uwagę zasługują również następujące rarytasy – wegańska pizza włoska pokryta najwyższej jakości składnikami, faszerowane pieczarki i pomidory, chrupiące placuszki drożdżowe z nadzieniem owocowym, bruschetta posmarowana oliwą i czosnkiem, ziemniaczki z sosem koperkowym, burger z buraków lub tofu, naleśniki szpinakowe, maki sushi, curry z papają, a także słodkie desery z mleczkiem kokosowym i owocami.