Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym nie tylko przygotowuje się posiłki, ale również przechowuje całe mnóstwo różnego rodzaju przedmiotów. Czasami trudno jest je pomieścić w nawet najbardziej pojemnych szafkach. Jak zapanować nad nimi i utrzymać porządek w kuchni? Oto najlepsze propozycje.

Organizery – wszystko na swoim miejscu

Wypełnione po brzegi szuflady i szafki kuchenne, w których trudno cokolwiek znaleźć – kto nie zna tego widoku? Niestety jest to częsty problem, któremu trudno zapobiec. Ciągłe sprzątanie i układanie zawartości szafek na niewiele się zdaje, szczególnie jeśli pracom w kuchni towarzyszy pośpiech. Co zatem można zrobić? Idealnym rozwiązaniem będzie zakup wyjmowanych organizerów z przegródkami. Dobrym pomysłem będą tez organizery, które można powiesić na szafkach oraz relingi kuchenne.

Czytelne oznaczenia ułatwią poszukiwania

Spiżarnia jest miejscem, w którym przechowuje się różnego rodzaju przetwory. I tutaj także warto zadbać o porządek. Nie będzie to wcale trudne – wystarczy zaopatrzyć się w etykiety na słoiki. Kiedy każdy słoik będzie oznaczony i podpisany, łatwiej będzie znaleźć dokładnie to, czego się szuka. Dotyczy to także przypraw – zamiast przechowywać je w torebkach, lepiej przesypać ich zawartość do pojemników na przyprawy i każdy opatrzyć odpowiednią etykietą. Dzięki temu gotowanie będzie znacznie przyjemniejsze i szybsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − 4 =