Wielu kawoszy musi na początku swojej ścieżki stanąć przed wyborem kawy. Mnóstwo ofert na rynku różnego pochodzenia, o licznych smakach i zapachach wcale nie ułatwia im tego zadania. W tym artykule spróbujemy sobie odpowiedzieć na pytanie, czym się kierować przy wyborze kawy.

Ziarnista, mielona czy rozpuszczalna?

Początkowym wyborem będzie ten pomiędzy kawą w całych ziarnach, tą aktualnie zmieloną oraz kawą rozpuszczalną. W przypadku kawy ziarnistej będziemy potrzebowali dodatkowo młynka do kawy. Niewątpliwą zaletą samodzielnego mielenia jest pewność, że napój będzie miał świeży, intensywny smak, co często jest okupowane wyższą ceną od jego odpowiedników.

W przypadku kawy mielonej proces przygotowania trwa krócej – ziarna już zostały przerobione przez producenta, dzięki czemu nie zostało nam nic innego, jak zalać je wrzątkiem, odcedzić i gotowe. Ziarna używane do kawy mielonej mają minimalnie niższą jakość, jednak nie na tyle, by różnica była mocno wyczuwalna. Ostatnim rodzajem kawy jest kawa rozpuszczalna. W tym przypadku nie potrzebujemy nic, poza kubkiem i gorącą wodą. Wsypujemy ją do filiżanki, zalewamy i bierzemy się za picie.

Smak, rodzaj

Najpopularniejszym rodzajem kaw mielonych i ziarnistych jest arabica i robusta. Arabica ma łagodny smak, lekko kwaskowy, oraz zawiera mniejsze ilości kofeiny. Z kolei robusta jest wyczuwalnie bardziej intensywna, ma bardziej gorzki, cierpki posmak i jest mocniejsza. Na rynku z reguły można znaleźć mieszanki obu ziaren w różnych proporcjach. Najlepszym wyborem dla początkującego kawosza będzie zakupienie zestawu, tak aby mógł znaleźć dla siebie odpowiednią. Strona https://mkfresh.pl/kawy/zestawy oferuje spory wybór świeżo palonych kaw ziarnistych z różnych zakątków świata, co pozwala na wybranie tej odpowiedniej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + jeden =