Dezynfekcja to proces zabijania mikroorganizmów. Środki dezynfekujące to grupa substancji przeciwdrobnoustrojowych stosowanych do zabijania drobnoustrojów. Środki do dezynfekcji różnią się od innych środków przeciwdrobnoustrojowych, takich jak antybiotyki. Termin dezynfektant jest używany dla kilku grup substancji, które można szeroko podzielić na substancje organiczne i nieorganiczne.
Do substancji nieorganicznych należą halogeny takie jak jod i chlor, aldehydy takie jak aldehyd glutarowy, azotany, nadtlenki i wiele innych. Związki organiczne, takie jak alkohole, związki siarkoorganiczne, fenole i czwartorzędowe sole amoniowe również mogą być środkami dezynfekującymi. Oprócz bezpośredniego działania przeciwdrobnoustrojowego, niektóre rodzaje środków dezynfekcyjnych pozostawiają biocydy lub antyseptyki, które niszczą mikroorganizmy podczas procesu dezynfekcji, nie będąc bezpośrednio toksyczne dla komórek ludzkich.
W medycynie i stomatologii, środki dezynfekujące są używane do czyszczenia narzędzi chirurgicznych i sprzętu dentystycznego między zastosowaniami (dezynfekcja) lub w przygotowaniu powierzchni przed zabiegami chirurgicznymi (odtłuszczanie). W przetwórstwie i obsłudze żywności, są one używane do czyszczenia sprzętu i zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym przez patogeny (biokontaminacja). W przemyśle spożywczym wyróżnia się dwa rodzaje procesów: sanityzację powierzchni i sanityzację końcówek.