Nikogo nie zaskoczy fakt, że każdego dnia trzeba odpowiednio nawadniać organizm. Więcej kłopotów już sprawia kwestia dobrania napojów, które będą miały korzystny wpływ na organizm. Na rynku dostępne są rozmaite rodzaje soków, herbat i wód mineralnych, na które na pewno warto zwrócić uwagę. Niezmiennie, wielu zwolenników ma herbata zielona – na pewno warto ją włączyć do zdrowej kuchni.

Zielone herbaty – zróżnicowany wybór smaków i aromatów

W szerokim asortymencie można znaleźć wiele gatunków zielonej herbaty np. wchodząc na stronę https://eherbata.pl/herbaty-30/zielona-3/. Najwięcej z nich pochodzi z Chin, które zdecydowanie specjalizują się w zbiorach liści herbacianych, ale można też zakupić herbaty japońskie. Kto choć raz spróbował takiego naparu, doskonale wie, że jest on bardzo aromatyczny i orzeźwiający. Zielona herbata ma jednak także właściwości prozdrowotne – posiada sporo antyutleniaczy oraz witamin, które wspierają różne funkcje życiowe, w tym układ odpornościowy.

Co ważne,  zielone herbaty liściaste mogą różnić się między sobą smakiem. Wszystko zależy od rodzaju zbiorów i sposobu suszenia. Do najbardziej wartościowych zaliczana jest Matcha, która wykazuje wysoką zawartość odżywczą. Z kolei dla koneserów doskonałym wyborem może się okazać Genmaicha, która w składzie zawiera prażony ryż. Niezależnie jednak od wybranego gatunku i rodzaju, zielonej herbacie przypisuje się mnóstwo pozytywnych właściwości, w tym: usprawnianie trawienia, oczyszczanie z toksyn, korzystne działanie na układ krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć − 2 =