Otwierając restaurację, nie warto oszczędzać na jej wyposażeniu. Dotyczy to nie tylko pieców, noży i garnków. Warto zadbać także o dobre szkło gastronomiczne.

Jaka karta takie szkło

Szklanki i kieliszki można dobrze wybrać tylko na podstawie menu. Zanim podejmie się jakiekolwiek decyzje, trzeba zadać sobie pytanie jakie napoje i alkohole będą serwowane do podawanych posiłków. Do kolorowych drinków przydadzą się wysokie lub pękate szklanki. Przy szerokiej ofercie kaw – długie kubki z uszkami. Oddzielną kwestią są kieliszki do wina. Jeśli lokal serwuje wina z wysokiej półki musi zainwestować w jak najlepsze szkło, aby wykwintny trunek miał odpowiednią oprawę. Naczynie ma duży wpływ na smak degustowanego wina. Jeśli przeważa piwo – przydadzą się kufle i smukłe szklanki.
Odpowiednie szkło buduje wizerunek restauracji i nadaje jej charakter. Może być wytworne i eleganckie, albo proste i kojarzące się z domową atmosferą.

Na co zwrócić uwagę

Warto inwestować tylko w szkło wysokiej jakości, najlepiej wzmocnione. Takie oferują profesjonalne sklepy z wyposażeniem gastronomii. Po za tym powinno być jak najbardziej przezroczyste, umożliwiając ocenę koloru alkoholu. Trzeba upewnić się co do zaleceń mycia i wyparzania produktów. Wybierając wysoką jakoś,ć mamy pewność, że szkło będzie przyjemne w użytkowaniu dla gości i obsługi. Z drugiej strony jest wiele materiałów poza szkłem, które idealnie pasują do konkretnych napojów. Wśród nich wyjątkowy charakter ma kamionka. Pękate kubki idealne do grzanego wina można znaleźć na: https://horecapolska.pl/pl/p/Kubek-ORAWA-0%2C2l-HorecaPolska/1230.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 + dziewięć =