Z całą pewnością Włochy to prawdziwy raj dla winiarzy! To właśnie w tym kraju produkuje się jedne z najlepszych win na świecie. Warto więc wiedzieć, jaki rodzaj czerwonego, włoskiego wina najlepiej będzie komponował się z tradycyjnymi potrawami z tamtego regionu. Dzięki temu każdy posiłek będzie smakował wyjątkowo, a jego składniki nabiorą jeszcze większej wyrazistości.

Jaki rodzaj włoskiego i czerwonego wina dobrać do posiłku?

Trudno o bardziej oględne stwierdzenie od tego, że wina włoskie są bardzo zróżnicowane. Dzięki temu każdy znajdzie to, które najbardziej przypadnie mu do gustu. Z całą jednak pewnością warto wiedzieć, które podać gościom podczas wyjątkowej kolacji, aby wydobyć wszystkie jej smaki. Nieprawdą jest, że Włosi decydują się jedynie na dania z makaronu. Po pierwszym daniu, które faktycznie opiera się na makaronie, następuje drugie, tym razem mięsne. To dlatego należy wiedzieć, jaki rodzaj wina połączyć z makaronem, a jaki z typowo mięsnym posiłkiem.

Liczne wina świata, w tym także wina włoskie, występują w bogatej palecie smaków i rodzajów. Najpopularniejsze są czerwone i białe. W tym przypadku należy skupić się jednak na winach czerwonych. Do makaronu jak najbardziej pasować będzie lekkie, czerwone wino wytrawne, które pobudzi apetyt, a także doskonale skomponuje się z delikatnością makaronu. Dania mięsne wymagają jednak nieco cięższej oprawy. To dlatego w tym przypadku sprawdzi się Chianti, czyli wytrawne wino czerwone, które podbija smak każdego mięsa, choć najlepiej dopasuje się do wieprzowiny oraz wołowiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem − 6 =