Z całą pewnością Włochy to prawdziwy raj dla winiarzy! To właśnie w tym kraju produkuje się jedne z najlepszych win na świecie. Warto więc wiedzieć, jaki rodzaj czerwonego, włoskiego wina najlepiej będzie komponował się z tradycyjnymi potrawami z tamtego regionu. Dzięki temu każdy posiłek będzie smakował wyjątkowo, a jego składniki nabiorą jeszcze większej wyrazistości.

Jaki rodzaj włoskiego i czerwonego wina dobrać do posiłku?

Trudno o bardziej oględne stwierdzenie od tego, że wina włoskie są bardzo zróżnicowane. Dzięki temu każdy znajdzie to, które najbardziej przypadnie mu do gustu. Z całą jednak pewnością warto wiedzieć, które podać gościom podczas wyjątkowej kolacji, aby wydobyć wszystkie jej smaki. Nieprawdą jest, że Włosi decydują się jedynie na dania z makaronu. Po pierwszym daniu, które faktycznie opiera się na makaronie, następuje drugie, tym razem mięsne. To dlatego należy wiedzieć, jaki rodzaj wina połączyć z makaronem, a jaki z typowo mięsnym posiłkiem.

Liczne wina świata, w tym także wina włoskie, występują w bogatej palecie smaków i rodzajów. Najpopularniejsze są czerwone i białe. W tym przypadku należy skupić się jednak na winach czerwonych. Do makaronu jak najbardziej pasować będzie lekkie, czerwone wino wytrawne, które pobudzi apetyt, a także doskonale skomponuje się z delikatnością makaronu. Dania mięsne wymagają jednak nieco cięższej oprawy. To dlatego w tym przypadku sprawdzi się Chianti, czyli wytrawne wino czerwone, które podbija smak każdego mięsa, choć najlepiej dopasuje się do wieprzowiny oraz wołowiny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − sześć =