Żywność to niezmiennie najważniejszy i najliczniej wytwarzany produkt. Najwięcej fabryk i zakładów na całym świecie zajmuje się właśnie produkcją żywności. Aby jednak mogły tego dokonać, a także utrzymywać wysoki poziom i wydajność, potrzebne im są nie tylko ludzkie dłonie, ale także odpowiedni sprzęt i urządzenia. Współczesna linia produkcyjna żywności składa się z wielu takich narzędzi, które nie tylko usprawniają pracę, ale przyczyniają się także do coraz to lepszej jakości produkowanych dóbr. Jakie narzędzia powinna zawierać taka linia?
Jednymi z urządzeń bez których nie może obejść się żadna taka linia, są maszyny do wypieku, gotowania, lub smażenia produktów. Mogą one występować w różnej postaci, zamkniętej lub otwartej, mniejszej lub większej, ale co najważniejsze, zazwyczaj są one głównym elementem linii. Niezastąpiona w działaniu takiej linii jest oczywiście maszyna taśmowa, która przemieszcza żywność do następnych narzędzi. Bardzo często robi to także tzw. napędzany transporter rolkowy, którego zadaniem jest transportowanie żywności, a także wszelkiego rodzaju pomocy technologicznych w postaci skrzynek, palet, czy też kontenerów, w zakładach przemysłu spożywczego. Działanie linii często opiera się również na współpracy ze specjalnymi tunelami suszącymi, jak również narzędziami przystosowanymi do końcowego pakowania i przygotowania produktu żywnościowego do opuszczenia fabryki i transportu np. w miejsce sprzedaży, gdzie trafią one już w ręce klientów.