W Turcji herbata jest napojem, który się spożywa przy każdej okazji. Od pokoleń kultywuje się tę tradycję. Przy tym każda pora jest odpowiednia, by napić się tego pysznego napoju. Tubylcy uwielbiają spożywać ją świeżo parzoną i gorącą. Początkowo, gdy herbata przybyła na te tereny z Chin, była spożywana jedynie przez bogatych mieszkańców. Obecnie pije ją każdy Turek i jest to najpopularniejszy napój w tym kraju. Jak parzy się herbatę po turecku?

Osobliwa ceremonia

Przygotowanie herbaty po turecku wiąże się z pewnym rytuałem. Liście są parzone w specjalnym czajniczku. Może to być porcelanowe, szklane lub metalowe naczynie. Produkt ten składa się z dwóch części – dolnej i górnej. Do dolnego pojemnika nalewa się wody i doprowadza do wrzenia. Liście natomiast znajdują się w górnym pojemniku. Zalewa się je niewielką ilością wody. W ten sposób powstaje esencja, na którą trzeba poczekać około pół godziny. Tak przygotowany napar podaje się w specjalnych szklankach https://tureckiesmaki.pl/sklep/kategoria/akcesoria/tureckie-szklaneczki-do-herbaty/, które przypominają kwiat tulipana. Z górnego pojemnika wlewa się esencję. Natomiast z dolnego pobiera się wrzątek. W ten sposób powstaje herbata po turecku o odpowiedniej mocy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − 4 =