Diety oparte na pokarmach roślinnych zyskują obecnie coraz większą popularność. Nie ma w tym nic dziwnego. Świadomość społeczeństwa stale się zwiększa. Ludzie rezygnują z mięsa z różnych powodów. Jedni nie chcą, aby zwierzęta cierpiały, inni dostrzegają ogromny negatywny wpływ hodowli mięsa na klimat, którego sytuacja z roku na rok się pogarsza. Jeszcze inni zdają sobie sprawę z istnienia zaleceń organizacji zajmujących się zdrowiem, które od lat rekomendują duży udział produktów roślinnych w diecie. Jednak niezależnie od powodów, dieta wegetariańska i wegańska wywierają niezaprzeczalnie wiele pozytywnych efektów na ludzi i środowisko, a ich stosowanie zyskuje coraz większe grono zwolenników. Konsekwencją jest tworzenie przez producentów żywności zamienników mięsa, których smak i wygląd niewiele odbiegają od swojego pierwowzoru.
Lata temu nikt nie słyszał o produktach imitujących mięso. Było ich dość mało, a te, które istniały, nie miały takiego smaku i konsystencji jak współczesne produkty. Obecnie wybór alternatyw jest dość duży. Na półkach sklepowych nietrudno znaleźć bezmięsne parówki, wędliny wegetariańskie, czy roślinne kotlety różnych marek, których ceny nie są wygórowane. Przewagą takich produktów jest ich jakość, która często jest dużo wyższa niż w przypadku tradycyjnego mięsa. Żywność taka jest często mniej przetworzona, zawiera więcej błonnika oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych, których pozytywny wpływ na zdrowie został wielokrotnie udowodniony przez naukowców.