Naturalne oleje tłoczone na zimno to produkty o wysokiej zawartości substancji odżywczych. Mają one w swoim składzie liczne witaminy, ale również antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród tych ostatnich najpopularniejsze są kwasy omega-3 i omega-6. Zwalczają one poziom złego cholesterolu, wspierają pracę serca i układu nerwowego. Ułatwiają również spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu mogą być stosowanie przez osoby, będące na diecie. Tłoczone na zimno oleje warto wykorzystywać do smażenia, jak również do pielęgnacji twarzy i ciała. Niektóre produkty są przeznaczone natomiast do spożywania na zimno, np. z pieczywem.

Które oleje roślinne warto jeść na co dzień?

Wśród produktów dostępnych na stronie https://lokalneo.pl/oleje-23 znajduje się wiele zdrowych olejów. Są one tłoczone na zimno, więc mają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia. Wśród najchętniej wybieranych produktów można wyróżnić olej lniany, który posiada dużą zawartość kwasów omega-3. Spożywanie go wspomaga metabolizm i ułatwia odchudzanie. Innym cennym rodzajem oleju jest ten z ziaren rzepaku. Produkt posiada jedne z najlepszych proporcji obecności kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do omega-6. Można spożywać go z sałatkami, czy sosami. Nie należy go smażyć, ale idealnie sprawdza się jako dodatek do ciepłych dań, np. ryb, ziemniaków, czy kasz. Oleje roślinne tłoczone na zimno odznaczają się wyrazistym smakiem i najwyższą jakością. Bogactwo składników odżywczych, w tym minerałów i kwasów tłuszczowych sprawia, że są to produkty o szerokim zastosowaniu leczniczym oraz profilaktycznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × jeden =