Kawa smakowa jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za smakiem zwykłej kawy. Cieszą się one dużą popularnością  o czym świadczy przede wszystkim ogromny wybór jej różnych smaków oraz aromatów. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób wytwarzana jest kawa smakowa, nazywana także aromatyzowaną.

Czym charakteryzuje się kawa smakowa?

Do jej wytworzenia najczęściej wykorzystuje się kawę arabikę, która jest znana ze swojego delikatnego smaku. Jest ona wytwarzana na etapie palenia ziaren oraz ich schładzania. Prażone wcześniej ziarna są spryskiwane wodą, do której dodaje się olejki zapachowe. Dzięki temu wybrany zapach zdecydowanie lepiej i szybciej wchłania się w poszczególne jej ziarna. Przy kawie smakowej stosuje się takie same zasady jej parzenia, jak w przypadku zwykłej kawy. Aby miała ona najbardziej intensywny aromat warto wybierać ziarna do samodzielnego mielenia. Do tego celu można wykorzystać najprostszy młynek do kawy. Zmielone ziarna wystarczy zalać wrzątkiem, aby cieszyć się jej niesamowitym smakiem oraz zapachem. Dla wzmocnienia efektu można także wlać do niej odrobinę syropu smakowego. Trzeba pamiętać o tym, aby zarówno ziarna, jak i zmieloną kawę przechowywać we właściwych warunkach, aby uniknąć zwietrzenia. Najlepiej przesypać ją do szczelnie, zamykanego pojemnika lub słoika. Dzięki temu znacznie dłużej zachowa ona swoje właściwości. Kawa smakowa może być także świetną bazą do różnego rodzaju deserów, np. popularnego ciasta tiramisu lub amaretto. oraz aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy + pięć =